Wijngaard en wijnen

Net buiten de bebouwde kom van de vestingstad Groenlo worden groene weilanden, maisvelden en houtsingels onderbroken door een verrassend nieuw element: wijnstokken.

  20080508_0083_225

Achterhoekse wijnbouwers

Na enthousiaste verhalen in de krant over wijnbouw in de Achterhoek hebben wij ons aangesloten bij de Verenigde Achterhoekse wijnbouwers. We hadden nog een stukje grond waar we een nieuwe bestemming voor zochten en zagen hierin de vervolmaking van ons boerenerf. Een nieuw element, maar goed passend in onze filosofie van het landelijke leven.

Groene vingers hebben we wel maar wijnbouw en wijn maken is echt een vak apart. Samen met nog 6 andere collega wijnbouwers bundelen we onze krachten om prachtige wijnen te produceren.
 

Het proces

Door kennis en ervaring met elkaar te delen komen we tot kwalitatief hoogwaardige wijnen. Samen met professionele begeleiding van twee deskundige wijnexperts uit Duitsland en Zuid-Afrika bespreken we de teeltverzorging, wordt het juiste tijdstip gekozen om een bepaald soort druiven te plukken en te persen, daarna vindt het vinificatieproces plaats in de wijnkelder. Na verloop van tijd kan er dan gebotteld en geëtiketteerd worden en kan de wijn verkocht worden via kanalen naar de horeca en bij elke wijnbouwer aan huis.

In mei 2006 hebben we onze wijngaard aangelegd. Er zijn toen ruim 2100 wijnstokken aangeplant; drie soorten wijndruiven,  de rode Regent en de witte Solaris en Johanniter. Door de komst van nieuwe druivenrassen op Amerikaanse onderstam, met een kortere rijpingstijd is het heel goed mogelijk om in ons Noord-Europees klimaat druiven te verbouwen omdat ze minder gevoelig zijn voor ziektes en in relatief korte periode afrijpen. De druiven worden op milieuvriendelijke wijze verbouwd.

 

 welkom_2

 

Onze wijnen

De Verenigde Achterhoekse wijnbouwers brengen vanaf 2007 tien wijnen op de markt. De wijnen met de Achterhoekse namen zijn cuvee wijnen, gemaakt uit meerdere soorten druiven. De andere wijnen dragen de namen van de wijnenrassen waar ze van zijn gemaakt.

Witte wijnen

Johannitter 2019: Alc. 11,5 %
Deze wijn is vergelijkbaar met de Rieslingwijn, goede zuren, fris en elegant. Een prachtige wijn met een stevige hint van Pinot Gris erin.
In 2007 bekroond tijdens de Nationale wijnkeuring met een bronzen medaille.

Uutbloaz’n 2019 Alc. 11,5%
Deze Cuvee wijn op basis van de Merzling  en Seyval Blanc druif is een soepele wijn, fris van smaak met een goede afdronk.
In 2008 bekroond tijdens de nationale wijnkeuring met een bronzen medaille.

Solaris  2020:  Alc. 13% 
Winnaar van de gouden medaille  Nederlandse wijnkeuring 2011.

De allerbeste Nederlandse witte wijn , zeer fruitig met een intens aroma van tropisch fruit, zacht in de mond en een zeer lange afdronk.

Solaris barrique 2019: Alc. 13,5%
Winnar van de gouden medaille
"Berliner Weintrofe".

Een heerlijke witte wijn die voller en zachter geworden is door het rijpen op eikenhouten vaten. Een volle wijn met veel tropisch fruit.

Johanniter Brut 2019:  Alc. 12,5 %
Onze Johanniter Brut is op traditionele wijze vervaardigd. Deze frisse, sprankelende wijn is licht qua kleur en heeft een fruitige en elegante smaak. Sapig met veel fruit en knisperende zuren. Heerlijk voor op het terras en bij feestelijke aangelegenheden.
Heerlijk bruisend.

Rosé wijnen

Weerkomm’n 2020:  Alc. 11,5%        
Een roséwijn met een prachtige kleur, gemaakt van de Rondo druif, perfect in balans met een lange afdronk. Lekker sappig fruit, goede structuur, dorstlessende frisse zuren. De wijn smaakt naar framboosjes, rijpe aardbeien en zoete tomaten. Alles zit er op en eraan, een ideale wijn voor de zomeravond. UITVERKOCHT

Rode wijnen 

Goodgoan 2019: Alc. 12%
Een cuvee van de beste rode druiverassen uit de Achterhoek. Deze verrassende combinatie zorgt voor een fraaie diep rode kleur en bijzondere fruitige smaak van kersen en bessen. Vol karakter, sappig en goede structuur.
Lekker bij de barbeque en op het terras.


 Maréchal Foch Barrique 2019:  Alc. 12 %
Een bijzondere rode cuveé wijn op basis van de Marechal Foch druif, soepel, met een smaak van rijpe zwarte vruchten. Elegante afdronk. UITVERKOCHT

Rondo 2018:  Alc. 12 %  
Een heerlijke zomerwijn, gemaakt van de Rondodruif, met een mooie diep rode kleur.   Ook onze Rondowijn is in 2009 bekroond met een WIN-keurzegel.                 

Regent 2019: Alc. 12,5 %             
Deze krachtige, fruitige wijn heeft een goede kleur en geur en is compleet. De nog jonge wijn heeft nog wat tannine. Een verrassende wijn.  Er is kwalitatief goede, tannine rijke, rode wijn.

Regent Barrique 2019: Alc. 12,5 %   winaar zilveren medaille nederlandse wijnkeuring 2011.
Door rijping op eikenhouten vaten wordt de wijn verfijnd en krijgt het fruitige karakter een mooie warme afronding.   
                
Dit is de Achterhoek op z’n best.