Tuin

In het Achterhoekse coulissen landschap ligt onze landelijk gelegen verbouwde boerderij met een prachtige tuin die is aangelegd in 1990. Elk jaar daarna is de tuin hier en daar wat veranderd en zijn nieuwe planten toegevoegd.

De tuin wordt omringd door diverse oude bomen, zoals populieren, berken, eiken en knotwilgen. Ook staan er nog oude perenbomen in de siertuin, waar we elk jaar heerlijke stoofperen van maken. In de tuin zijn twee vijvers te vinden met honderden vissen. Er bevinden zich meer dan 200 verschillende planten, struiken en bloemensoorten in de tuin die grotendeels op kleur zijn gegroepeerd. Opvallend mooie onderdelen zijn het oude kapschuurtje en het tuinhuisje naast borders vol bloeiende bloemen en rozen.Er zijn diverse terrassen en een kas voor het zaaigoed en voor de winteropslag. Bij een oude boerderij horen ook elementen van vroeger. Zo sieren lindebomen de voorgevel bij de oude waterput (circa 1850), die in 1982 weer is opgemetseld met antieke putstenen. Deze putstenen zijn afkomstig van het oude klooster Engelenhuizen die vroeger in het centrum van Groenlo stond. Ze zijn tijdens graafwerkzaamheden in de oude binnenstad terug gevonden.

Naast de siertuin is er een moestuin, met diverse groenten en bloemen. De moestuin is omgeven door een prachtige beukenhaag die bescherming biedt aan de vruchten die er geplant zijn, zoals slabonen, staakbonen, sla, rabarber, aardbeien en nog veel meer. Ook staan er veel bloemen in zoals duizendschoon, gladiolen en dahlia’s.
  In 2000 is onze boomgaard aangelegd, ingebed tussen een meidoornhaag en een houtsingel, een karakteristiek kenmerk in het essenlandschap van de Achterhoek. Oudhollandse hoogstamfruitbomen, zoals de goudrenet, sterappel, notarisappel, de en brederode en conference peer en verschillende pruimenbomen zoals kwetsen, Reine Claude en de Reine Victoria geven een niet alledaags beeld van een ouderwetse boomgaard. De kersenbomen leveren veel kersen, maar deze zijn met name voor de vogels. Notenbomen houden de vliegen op afstand. Een bijenhuisje waarin een aantal kasten met bijenvolken staan, zorgen voor een uitstekende bevruchting van de fruitbomen en heerlijke honing. Het weiland waarin de vruchtbomen staan wordt verschraald, zodat bloemen langzamerhand weer de overhand kunnen krijgen.dscn3975_225


Rozen

Na een tuinenreis in Engeland raakten we verslingerd aan heerlijk geurende rozen. Enkele meegenomen exemplaren bloeien volop. Ook bij de druivenplanten hebben we rozen geplant. Aan het eind van elke rij staat een heerlijk geurende volle roos Walzertraum. Maar ook in onze siertuin staan volop rozen aangeplant.rozen_1


 
   

  

 

 

Ik geef je de Achterhoek.
Proef de landelijke sfeer bij vakantiewoning Schepershof, Groenlo.